شعر و شاعری از نگاه علم نقطه تعادل بر مبنای آنالیز و تفسیر شعر چهار مصرعی حکیمی

یالطیف

شعر و شاعری از نگاه علم نقطه تعادل بر مبنای آنالیز و تفسیر شعر چهار مصرعی حکیمی

دستورالعمل علم نقطه تعادل , برای ساخت شعر به شرح ذیل میباشد:

الف : آنالیز شعر حکیمی :

1-انتخاب هدف شعــــــر :

جهت طراحی و ساخت یک اثر ادبی از نظر علم نقطه تعادل, اولین گام بلند, انتخاب هدف است.که شاعر برای رسیدن به هدف , میبایست حداقل یک مطالعه اجمالی بر روی موضوع مورد نظر , داشته باشد و هدف شعر را کاملا مشخص کند.

که در این قسمت , موضوع مورد بحث , "پروژه فرا ملی مرکز تمدن جهان و پایتخت هنر" و یا "ویترین عالم" است .که طراح و کارگردان محترم پروژه , دوست عزیز و ارجمندم جناب آقای محسن طبیب زاده حکیمی هستند. که پس از سالها تحقیق و مطالعه , اقدام به معرفی این پروژه ارزشمند نموده اند. و برای اینکه به شکل قانونی از حقوق خود حراست کنند , مالکیت فکری و معنوی این اثر را در دفاتر رسمی و قانونی کشور نیز به نام خویش ثبت نموده اند. که آن را "واسپاری ثبت اثر" ویا " کپی رایت" گویند. که در عرصه های بین المللی نیز , سازمان جهانی ثبت مالکیتهای فکری و معنوی – WIPO – آن را مدیریت میکند. که متاسفانه از سوی برخی افراد , آگاه و یا بی اطلاع , این حقیقت مسلم نادیده گرفته شده است و اقدام به کپی این طرح نموده اند. اگرچه خوشبختانه وکیل حاذق و مجرب پروژه , جناب آقای فیروز آذر , برای کسب حقوق موکل خویش , قدرتمندانه موضوع را از بالاترین مراجع قضائی دنبال میکنند.

2- استخراج کلمات کلیدی:

نظر به اینکه طراح و کارگردان محترم پروژه , بخش عمده ای از سرمایه و عمر شریف خود و خانواده ارجمند خویش را وقف پروژه ویترین عالم کرده و احترام خاصی نیز برای پدر و مادر مرحوم خویش قائل هستند , لذا کلمات کلیدی به شرح ذیل خواهد بود:

– نام آقای محسن طبیب زاده حکیمی کارگردان محترم پروژه فراملی "ویترین عالم " ویا " مرکز تمدن جهان و پایتخت هنر"

– نام مرحوم عبدالله طبیب زاده حکیمی پدر گرانقدر طراح محترم پروژه

– نام مرحومه اشرف الملوک معینیان مادر ارجمند طراح محترم پروژه

که اثر معنوی آن به روح پاک این دو بزرگوار تقدیم شده است

– نام سرکار خانم شکوه مقدم , همسر ارجمند طراح محترم پروژه

– نام جناب آقای سالار طبیب زاده حکیمی فرزند گرامی طراح محترم پروژه

– نام سرکار خانم ثمره طبیب زاده حکیمی فرزند گرامی طراح محترم پروژه

– نام خانوادگی حکیمی به جهت تقدیر از تلاشهای ارزشمند برادران ارجمند آقای محسن طبیب زاده حکیمی, از واژه حکیمی به عنوان ردیف شعر استفاده شده است.

– نام ویترین تمدن:

ترکیبی است از عنوانهای پروژه" ویترین عالم" و " مرکز تمدن جهان و پایتخت هنر"

– نام مهاجر :"مهاجر"تخلص شاعر است.و در "مکتب تعادل" , مهاجر به افرادی گویند که پیوسته سعی دارند , با پندار نیک , گفتار نیک و کردار نیک , به سمت بهشت هر دو جهان هجرت کنند تا به تکامل و خوشبختی برسند. که در این شعر از مرحوم عبدالله طبیب زاده حکیمی به عنوان مهاجری خوشبخت یاد شده است.

3- انتخاب ردیف و یا قافیه شعر : در این شعر , واژه حکیمی به عنوان ردیف شعر انتخاب گردیده است.

4- انتخاب قالب شعری :

برای انتخاب قالب شعری لازم است تا شاعر , از بین قالبها, یکی را انتخاب کند. که عبارتند از : رباعی – دوبیتی – تک بیتی – غزل – قصیده – قطعه – مثنوی – ترجیع بند – ترکیب بند- سپید و یا شعر نو .

لذا شاعران مکتب تعادل , از قالبهای کوتاهی چون رباعی , دوبیتی و یا چهارمصرعی کمک میگیرند .چراکه استاد سخن , سعدی شیرازی میفرمایند: "کم گوی و گزیده گوی چون در ". که دراین صورت می بایست شعر , کوتاه و پر مغز و درعین حال متعادل و زیبا باشد تا شاعر در مجالی اندک , حرف خود را به مخاطب زده و سریعا نتیجه ای عقلانی بگیرد. که شعر چهارمصرعی حکیمی به همین دلیل سروده شده است.

آن عبد نکونام مهاجر , که نمرده ست , و پیوسته به الله , همو هست , حکیمی

مزد عمل نیک همان عبد الهی است که از لطف خدا ,نسل طبیب , زاده حکیمی

محسن پسرش زاده شده و داد شکوه و ثمره , اشرف شد و سالار حکیمی

همیار مقدم شد و ویترین تمدن به جهان داد . تقدیم به ارواح معینی و حکیمی

ب – تفسیر شعر حکیمی :

همانگونه که قبلا نیز ذکر شد , در این چهار مصرعی , برای تجلیل از خاندان محترم حکیمی که تلاش زیادی در تحقق این پروژه ارزشمند داشته اند نام اعضای محترم خانواده حکیمی, آورده شده. که به صورت اجمالی به هریک از قسمتها خواهیم پرداخت.

مصرع اول: به نام عبدالله حکیمی اشاره شده که بین کلمه عبد و الله فاصله افتاده , که علامت هجرت ایشان بسوی الله است و با استناد به شعر معروف سعدی , که میگوید : سعدیا مرد نکونام نمیرد هرگز … اشاره به جاودانگی نام وی نیز دارد.

مصرع دوم : نام و نام خانوادگی " عبدالله طبیب زاده حکیمی " به طور کامل آورده شده است اما با یک تغییر کوچک ( علامت کاما , بین طبیب و زاده ) به ما میگوید که از نسل طبیب , انسانی حکیم به دنیا آمده است. که در این حالت معنی آن متفاوت خواهد شد.

مصرع سوم:نام محسن که به عنوان محور از آن یاد شده به 2 گونه معنی میشود. 1- محسن پسرش..( محسن پسر عبدالله) 2- محسن پسرش ..(سالار پسر محسن)

که اشاره به آن دارد که نسل در نسل , فرزندان , به عنوان میوه و ثمره پدران خود محسوب میشوند.

مصرع چهارم : همیار مقدم به 2 گونه تعبیر میشود. 1- اگر بر روی حرف "ر" علامت ساکن بگذاریم " همیار مقدم" به معنی اولین همیار پروژه تعبیر میگردد. 2- اگر بر روی حرف "ر" علامت کسره بگذاریم به معنی همسر مقدم معنی خواهد شد که در هر دو صورت به نام محسن طبیب زاده حکیمی خواهیم رسید.

یک توضیح کوتاه :

تعریف چهار مصرعی: همان رباعی و یا دوبیتی است.اما هر وزن و آهنگ زیبائی برای آن قابل قبول است. و برای اینکه این شعر , با رباعی ویا دوبیتی اشتباه نشود از عنوان چهارمصرعی استفاده میشود. توضیح اینکه : رباعی به وزن "لا حول ولا قوة الا بالله" اما , دوبیتی به وزن "مفاعیلن مفاعیلن مفاعیل" سروده میشود.


مجید پوراحمدی (مهاجر)

رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل موسسه بهره وری همه فرزندان زمین

پایه گذار علم نقطه تعادل

نماینده پروژه فراملی مرکز تمدن جهان و پایتخت هنر در استان فارس

Share

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *