آنفلوآنزا با سرماخوردگي چه تفاوتي دارد؟

آنفلوآنزا (گريپ) يك عفونت ويروسي است كه بر روي دستگاه تنفسي فوقاني تاثير مي گذارد.

به طور كلي ويروس هاي آنفلوآنزا را به سه دسته A، B و C تقسيم مي كنند كه هر دسته از آنها انواع مختلفي دارند و معمولاً هر چند سال يك بار نوعي از يك ويروس كه افراد جامعه نسبت به آن ايمني ندارند، شايع شده و باعث به خطر انداختن سلامتي عده اي مي شود. اگرچه احتمال انتشار اين ويروس در همه فصول سال وجود دارد ولي در اغلب اوقات، ما همواره شاهد شيوع اين ويروس در فصول سرد هستيم. علاوه بر همه گير شدن اين ويروس ها و مشكلات متعاقب آنها، ما هرساله با نام كشوري در دنباله كلمه آنفلوآنزاي شايع در آن سال مواجه مي شويم. به عنوان مثال بارها و بارها اصطلاح آنفلوآنزاي افغاني را شنيده ايد.

اين نوع پسوند حاصل آغاز همه گيري اين بيماري ابتدا در همان كشور و سپس سرايت به ديگر نقاط دنيا در آن سال است.

حال صرف نظر از همه اينها نكته مهم اينجا است كه بيماري آنفلوآنزا گذشته از مشكلات و ناراحتي هاي جسمي كه به همراه دارد، مي تواند مرگبار نيز باشد. همان طور كه در سال ۱۹۱۸ شيوع يك آنفلوآنزاي اسپانيايي، سبب مرگ بيش از ۲۰ ميليون نفر در سراسر دنيا شد.

اين مسئله خود مي تواند زنگ خطري براي نحوه پيشگيري و حتي مبارزه با اين ويروس باشد. در ضمن بايد خاطرنشان كرد كه اگرچه آنفلوآنزا يك بيماري ويروسي است ولي در صورت پيشرفت مي تواند به عفونت هاي ثانويه باكتريايي تبديل شود كه خود عاملي براي بروز بيماري هاي مهمي همچون برونشيت، ذات الريه (Pneumonia)، ورم مغز (encephalitin)، آسم، ديابت، ناراحتي هاي قلبي، ايدز و بسياري بيماري هاي مزمن ديگر به حساب مي آيد.

از آنجا كه برخي از نشانه هاي ظهور اين بيماري در بدن به بيماري سرماخوردگي بسيار شبيه بوده و يا حتي مشترك هستند، همواره افراد در تشخيص بيماري شان دچار مشكل شده و گاهي يك آنفلوآنزا به تصور يك بيماري سرماخوردگي شديد و در نتيجه خوددرماني به مشكلات بزرگتري كه پاره اي از آنها در فوق اشاره شد، منجر مي شود.

بنابراين پيش از هرچيز آگاهي از اين علايم و توان افتراق اين دو بيماري از هم، مهمترين اقدام محسوب مي شود:

  • – در آنفلوآنزا تب بالا به همراه لرز از جمله نشانه هاي مهم بوده و به طور ناگهاني پديد مي آيد ولي معمولاً در سرماخوردگي تب كمتر وجود دارد و يا لااقل با اين ميزان دما نخواهد بود مگر آنكه مشكل عفوني ديگري به وجود آيد.

  • – سردرد شديد يكي از مهمترين علامت هاي بروز آنفلوآنزا است كه معمولاً با ابراز ناراحتي فرد از نور و درد پشت كره چشم همراه است. در حالي كه در سرماخوردگي سردرد وجود ندارد.

  • – مبتلايان به آنفلوآنزا همواره از دردهاي شديد بدن به خصوص در قسمت پاها و پشت شكايت مي كنند ولي اين موضوع در ميان سرماخورده ها شنيده نمي شود.

  • – آنفلوآنزا معمولاً با ضعف و خستگي شديد همراه است كه اغلب اوقات ۲ تا ۳ هفته نيز به طول مي انجامد حال آنكه اين مشكل در سرماخوردگي كمتر است.

از تفاوت ها كه بگذريم، علايمي همچون آبريزش بيني، گلودرد، سوزش پشت جناغ سينه، سرفه هاي خشك و حتي خلط دار، قرمزي گلو، آبريزش از چشم، التهاب ملتحمه چشم، احتقان بيني، التهاب سينوس ها (سينوزيت) و عطسه نيز وجود دارند كه اگرچه در سرماخوردگي ها نيز كم وبيش ديده مي شوند ولي شدت آنها در آنفلوآنزا بيشتر است.

البته لازم به ذكر است به علائم ياد شده در آنفلوآنزاي بچه ها، تهوع، اسهال و استفراغ را نيز اضافه كنيد كه در بزرگسالان كمتر ديده مي شود.

پيشگيري بهتر از درمان است

پس از آنكه با علائم و نشانه هاي آنفلوآنزا و تفاوت آن با سرماخوردگي آشنا شديد، ابتدا بايد راه هاي پيشگيري ابتلا به اين بيماري عفوني ويروسي را بدانيد:

۱- بهترين راه براي پيشگيري اين بيماري شايع فصل انجام واكسيناسيون است. شما مي توانيد در پايان تابستان يا اوايل پائيز واكسن مخصوص را زده و با خيالي راحت زمستاني ايمن از حملات ويروسي آنفلوآنزايي را سپري كنيد.

واكسن آنفلوآنزا در واقع ويروس غيرفعال شده و يا اجزاي همان ويروس است. تزريق اين واكسن نيز مانند بقيه واكسن ها، عضلاني يا زيرجلدي عميق بوده و بر روي بازو انجام مي گيرد. پس از تزريق اين واكسن ممكن است ۱ الي ۲ روز با كمي درد و يا حتي كمي تب همراه باشد ولي هيچ يك از اينها آزاردهنده و نشانه ابتلا به آنفلوآنزا نخواهد بود.

از آنجا كه تزريق واكسن احتمال مبتلا شدن به بسياري از انواع شناخته شده اين ويروس را به حداقل مي رساند، تزريق آن به گروه هايي از افراد جامعه توصيه اكثر پزشكان است:

  • الف- افرادي كه سن آنها ۶۵ سال و يا بيشتر است.

  • ب- بيماراني كه از بيماري هايي كه ذكر مي شود رنج مي برند: بيماري قلبي، عروقي، ناراحتي هاي كليوي، ديابت، سرطان، نقص ايمني، ريوي، عفونت با ويروس ايدز و به طور كلي آن دسته از افرادي كه عفونت جديد در بدن آنها خطرات جدي تري را به همراه خواهد داشت.

  • ج- كادر پزشكي و افرادي كه در آن محيط ها مشغول به كار هستند.

توجه: واكسيناسيون براي خانم هاي باردار و افرادي كه نسبت به تخم مرغ دچار حساسيت هستند ممنوع است. در ضمن از تزريق واكسن در شرايط تب، عفونت حاد و به طور كلي وجود علائم سرماخوردگي پرهيز كنيد.

الهام اسمعيلي

منبع : ايران مانيا

Share

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *